top of page
Yazarın fotoğrafıBi Moda Hayat

Shein'in 250 Milyon Euro Değerindeki 'Döngüsellik Fonu' Sürdürülebilir Modayı Mümkün Kılabilir mi?

Çevrecilik ve sürdürülebilirlik, son yıllarda tekstil sektöründe en çok konuşulan konulardan biri haline geldi. Özellikle hızlı moda devleri, bu konudaki eleştirilere maruz kalıyor. Bu eleştirilere bir çözüm üretmek için Shein, İngiltere'de 200 milyon euro değerinde yeni bir "Döngüsellik Fonu" ve ilave 50 milyon euro tutarındaki genişletilmiş ESG önlemleri ile önümüzdeki beş yıl içinde toplam 250 milyon euro yatırım yapmayı planlıyor. Şirket, AB ve Singapur merkezli firma, bu fon için küresel şirketleri, finans kuruluşlarını ve egemen servet fonlarını da katkıda bulunmaya davet ediyor.

Salı günü yayınlanan basın açıklamasında,

"Shein, Avrupa ve İngiltere markalarının, tasarımcılarının ve zanaatkarlarının işlerini çevrimiçi ve ötesinde büyütmelerini sağlayan girişimlere yatırım yapıyor. Önde gelen Döngüsellik Fonu, döngüsel çözümleri yönlendiren AB ve İngiltere'deki yeni kurulan şirketlere ve diğer işletmelere yatırım yapacak" denildi.

Fon, Avrupa ve İngiltere'deki sanatçı ve tasarımcıların Shein X tasarım kuluçka programına katılmasını destekleyecek. Bu program, yeni tasarımcıların Shein ile üretim, pazarlama ve lojistik konularında çalışarak tasarımlarını ticarileştirmelerine olanak tanıyacak. Ayrıca, Avrupa ve İngiltere'li şirketlerin Shein'in pazar yeri platformuna giriş yapmaları için destek sağlanacak.


Fonlara Yeni Destek


Döngüsellik Fonu, Shein'in mevcut programlarına dayanarak döngüsel ekonomide araştırma, geliştirme ve inovasyonu teşvik etmeyi hedefliyor. Avrupa ve İngiltere genelindeki yeni kurulan şirketleri ve firmaları yeni nesil teknolojiler ve çözümler geliştirme konusunda desteklemeyi amaçlıyor.


Shein, tekstilden tekstile geri dönüşüm gibi geri dönüştürülmüş malzemeler alanındaki yenilikleri örnek olarak gösteriyor. Ayrıca, geri dönüştürülmüş tekstil malzemeleri veya yeni tercih edilen elyaflar için üretim kapasitesine sahip start-up'larla satın alma anlaşmaları veya ticari ortaklıklar yapmayı planlıyor.


Shein Group CEO'su Donald Tang,


 "Moda endüstrisinin çevresel ayak izini iyileştirebilecek inovasyonu hızlandırma sorumluluğuna ve fırsatına sahibiz. Döngüsellik Fonu, dairesel girişimlerde inovasyonun ön saflarında yer alan girişimcilere ve şirketlere verdiğimiz desteğe dayanıyor. AB ve İngiltere'deki girişimciliği ve inovasyonu desteklemek bizim odak noktamızdır," diye belirtti.

Tang ayrıca,


"Yeni teknolojileri keşfeden erken aşamadaki girişimlere fon sağlamanın yanı sıra, yeniliklerini ticarileştirmiş ve ölçeklendirmeye hazır daha deneyimli girişimlere de yatırım yapmayı planlıyoruz. Shein, ölçeği ve erişimi göz önüne alındığında, bu çözümlerin sektörde geniş çapta benimsenmesi için bir katalizör olabilir," diye ekledi.

Sürdürülebilirlik Çabaları ve İşbirlikleri


Shein ayrıca, Döngüsellik Fonu'nun desteklemeyi amaçladığı mevcut sürdürülebilirlik çabalarını da vurguladı. Örneğin, New York merkezli veri pazarlamacısı Queen of Raw ile yeni Shein giysilerinin üretiminde kullanılmak üzere diğer markalardan fazla kumaş veya stok satın almak için bir ortaklık kuruluyor.


Şirket, tedarikçi tabanında geleneksel indigo renkleri yerine yüksek sabitleyici mürekkepler kullanan ve böylece "önemli ölçüde daha az" su kullanan soğuk transfer denim baskı teknolojisinin artan kullanımını öne çıkarıyor. Ayrıca, kimyasal geri dönüşümün geri dönüştürülmüş polyester elyafların ticari olarak ölçeklenebilir üretimini nasıl sağlayabileceğini araştıran akademik kurumlarla yapılan işbirliği de mevcut.


Güçlü Bir Çözüm Mü Yoksa Yaratıcı Bir Pazarlama Hamlesi Mi?


Shein'in Döngüsellik Fonu, şirketin Avrupa ve İngiltere pazarını ve tasarım yetenek havuzunu daha fazla kullanma hedefine işaret ediyor. Ancak, bazı eleştirmenler, şirketin bu fonun arkasındaki asıl amacının tüketici vicdanını rahatlatmak ve marka imajını iyileştirmek olduğunu savunuyor.


Shein'in bu fonun yanı sıra, üretim miktarını azaltmak ve tüketici alışkanlıklarını değiştirmek için de adımlar atması gerektiği belirtiliyor. Yüzde yüz tekstil geri dönüşümü mümkün olana kadar, bu önlemlerin hızlı moda endüstrisindeki büyük çevresel sorunları tam anlamıyla çözmekten uzak kalacağının altını çiziyor.

Comments


Top Stories

1/24
bottom of page