top of page
  • Yazarın fotoğrafıBi Moda Hayat

Kopenhag Moda Haftası'nın Sürdürülebilirlik Standartlarındaki Güncellemeler: Katılımcı Markalar İçin Neler Değişecek?



Kopenhag Moda Haftası (CPHFW), ilk sürdürülebilirlik gereksinimlerinin revizyonlarını yayınladı ve bu, katılımcı markalar için önemli değişiklikler getiriyor. 2020'de, Kopenhag Moda Haftası, Danimarkalı danışmanlık şirketleri Rambøll ve In Futurum ile Danimarka endüstri derneği Dansk Moda ve Tekstil işbirliğiyle kendi sürdürülebilirlik gereksinimlerini oluşturmuştu. Bu gereksinimler, stratejik yönetimden tasarıma, malzeme seçimlerinden çalışma koşullarına kadar geniş bir yelpazede etki ve zorluk seviyelerini dikkate alan bir puanlama sistemine dayanıyordu.


O zamandan bu yana, sektördeki gelişmeler ve geçen yıldan elde edilen deneyimlerle birlikte değişen AB politika ortamı da göz önüne alınarak, Kopenhag Moda Haftası, sürdürülebilirlik gereksinimlerinin ilk revizyonunu gerçekleştirdi. Bu revizyonlar, mevcut çerçevenin yerini alacak bir dizi önemli güncellemeyi içeriyor.


Organizatörler, Pazartesi günü yaptıkları basın açıklamasında,


"Güncellenen Sürdürülebilirlik Gereksinimleri'nin, Ocak 2025'te resmi gösteri ve sunum programına katılan markalar için yeni zorunlu kabul kriterleri olacağını" belirttiler. CPHFW CEO'su Cecilie Thorsmark, " Güncellemelerle, yalnızca programımızdaki markalar için çıtayı yükseltmekle kalmıyoruz, aynı zamanda sektördeki gelişmeleri ve öğrendiklerinin yanı sıra yaklaşan AB politika ortamını da yansıtıyoruz " dedi.

Bu değişiklikler, markaların sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmaları için daha fazla yönlendirme ve teşvik sağlayarak moda endüstrisindeki sürdürülebilirlik çabalarını güçlendirmeyi amaçlıyor.



Bu Değişiklikler Markalar İçin Ne Anlama Geliyor?

Kopenhag Moda Haftası, Ocak 2025'ten itibaren yalnızca yeni güncellemelere uyum sağlayan markaları defile ve sunum programına kabul edeceğini duyurdu. Bu güncellemeler, üç yeni minimum standart eklenmesini ve birçok mevcut standartın taahhüt aşamasından uygulama aşamasına geçerken daha yüksek bir çıtaya ulaşmasını içeriyor. Ayrıca, sosyal sürdürülebilirliğe odaklanan 31 ek eylem de programda yer alacak.


Bu detaylar neleri içeriyor? Akıllı malzeme seçimleri minimum standart olarak korunurken, tasarım ve çalışma koşullarıyla ilgili iki yeni minimum standart eklenmiş.


İlk olarak, markaların ürünlerinde döngüsel tasarım ilkelerini uygulamalarını gerektiren onarılabilirlik (repairability), geri dönüştürülebilirlik (recyclability) , artırılabilir kalite (upgradability) ve yeniden kullanılabilirlik (reusability) gibi kriterler belirlenmiştir.

İkincisi ise, satın alma uygulamalarıyla zarara katkıda bulunmayı önlemek için kontrol tedbirlerinin uygulanmasını gerektirmektedir.


Hangi Asgari Standartlar Ayarlandı?


Tüketici katılımı ve podyum sunumlarıyla ilgili asgari standartlarda minimum değişiklikler yapıldı. Defile sunumları açısından markaların, model seçiminde çeşitliliği ve kapsayıcılığı açık bir şekilde dikkate almak yerine, artık Danimarka Moda Etiği Şartına bağlılıklarını teyit etmeleri ve düzenlemelerine uymaları gerekiyor.

Tüketici katılımıyla ilgili olarak minimum standartlarda üç değişiklik yapıldı:


İlk olarak markalar, mağaza içi ve çevrimiçi müşteri hizmetleri personelinin sürdürülebilirlik stratejileri hakkında iyi bilgi sahibi olmasını sağlamalı ve artık eğitim programlarının ve/veya eğitim materyallerinin uygulanmasına ağırlık vermeliler.


İkinci olarak, markaların sürdürülebilirlik uygulamalarını "çoklu platformlarda" duyurma zorunluluğu "en az iki platform" olarak değiştirilerek daha esnek bir yaklaşım sağlandı.


Son olarak AB politikalarına ilişkin olarak tek kullanımlık plastik ambalajlara ilişkin dil değişikliği yaşandı.


Mağazalarda veya online siparişlerde tek kullanımlık plastik ambalaj kullanmıyoruz; geri dönüştürülebilir, geri dönüştürülmüş veya yeniden kullanılabilir alternatifler sunuyoruz” vaadi yerine, markalar artık “mağazada ve/veya online siparişlerde plastikten, AB'nin tek kullanımlık plastik ürünlere ilişkin tavsiyeleri.” uyumlu hale getirmeleri teşvik ediliyor.

Hangi Asgari Standartlar Taahhütten Eyleme Geçti?


Dört asgari standart, taahhüt düzeyinden net eylem noktalarına taşındı: Stratejik yön, tasarım, çalışma koşulları ve gösteri kategorileri dahilinde net eylem noktalarına geçiş yaptı.


Bu Ne Anlama Geliyor?


Gösteriler(shows): Daha önce markaların sıfır atık set tasarımına uyması ve gösteri prodüksiyonu yapması gerekiyordu. Artık hem gösteri hem de sahne arkası prodüksiyonları için tek kullanımlık aksesuarlar kullanmaktan kaçınmaları gerekiyor. Bunun yerine markalar kiralama seçeneklerini tercih etmeye ve aksesuarlar için uzun vadeli ikinci hayatlar bulmaya teşvik ediliyor. Ek olarak, markaların vitrinlerinde tek kullanımlık plastik ambalajlardan kaçınmaları ve atıkların Danimarka gerekliliklerine göre ayrıştırılması konusunda taahhütte bulunulması isteniyor.


Stratejik Yön: Markalar artık hem çevresel hem de sosyal hususları kapsayan resmi olarak onaylanmış bir sürdürülebilirlik stratejisine sahip olmak zorunda. Bu, özellikle yönetim pozisyonlarında çeşitliliği ve eşitliği teşvik edecek somut yönergeler ve yapılar gerektiriyor.

Tasarım: Markaların artık ürünlerinin kalitesini ve uzun ömürlülüğünü garanti altına almak için somut kriterler oluşturması ve bu değeri müşterilere açıkça aktarması gerekiyor.


Çalışma Koşulları: Markaların uluslararası kural ve standartlara uygun davranış kurallarına sahip olması gerekmekte. Uyumluluğu sağlamak için potansiyel olarak öz değerlendirmeler, üçüncü taraf denetimleri veya eğitim programları aracılığıyla tedarikçilerle işbirliği yapmaları gerekmekte.



Ayrıca çıta üç asgari standartta yükseltildi:


Stratejik Yön: Markalardan artık sadece satılmayan kıyafetleri ve numuneleri imha etmekten kaçınmaları değil, aynı zamanda kalan malzemeler için de sürdürülebilir süreçlere sahip olmaları bekleniyor.

Vitrin ve Defilelerde: Muğlak ifade olan "Gösterimizde karbon ayak izini dengeledik" ifadesi, "CPHFW'nin iklim ortağı tavsiyelerine dayanarak vitrinimiz için emisyon azaltma faaliyetleri yürütüyoruz" ifadesi kullanılacak. 


Akıllı Malzeme Seçimleri: Markalar, koleksiyonlarının en az %60'ının sertifikalı, tercih edilen malzemelerden veya ölü stok kumaştan (önceki %50'den) oluşmasını sağlamalıdır. Özellikle yeni nesil sürdürülebilir malzemelere ve ileri dönüştürülmüş/geri dönüştürülmüş malzemelere yapılan atıflar muhtemelen hala çok fazla gri alan olduğu için kaldırıldı.

Ayrıca, sürdürülebilirliğe yönelik kapsamlı bir yaklaşımın göstergesi olarak, kısıtlanmış maddeler ve kürk kullanımına ilişkin ek gereklilikler de getirildi.


Bu revizyonlar, Kopenhag Moda Haftası'nın moda endüstrisinde kapsamlı bir değişime öncülük etme, gelişen sürdürülebilirlik standartları ve düzenlemelerine uyum sağlama ve markaları sürdürülebilirliğe yönelik daha proaktif önlemleri benimsemeye zorlama konusundaki kararlılığını gösteriyor.


Kaynak:  

Top Stories

1/17
bottom of page