top of page
  • Yazarın fotoğrafıBi Moda Hayat

Patagonya Sonsuza Kadar Geri Dönüştürülebilir Dalış Elbiseleri Geliştiriyor

Sürdürülebilirliğe olan bağlılığıyla bilinen outdoor giyim şirketi Patagonia, dalış kıyafetleri endüstrisinde devrim yaratmanın eşiğinde. Kullanılmış dalış kıyafetlerinden yeni dalış kıyafetleri üretmek için bir süreç geliştirdiler ve potansiyel olarak dalış kıyafetlerinin sonsuza kadar geri dönüştürülebileceği kapalı devre bir sistem yarattılar.


Depolama Alanından Sıralamaya


Geleneksel olarak dalış kıyafetleri yıprandıktan sonra çöplüklere atılıyor. Patagonya, ömrünü tamamlamış bu dalış kıyafetlerini topluyor ve onları moleküler düzeyde parçalıyor. Geri kazanılan malzemeler daha sonra yeni dalış kıyafeti oluşturmak için kullanılıyor. Bu yenilikçi süreç israfı ortadan kaldırarak üretiminin çevresel etkisini azaltıyor. Yıllar süren araştırmalarının sonucunda böyle bir başarıyı yakalayan Patagonia Inc., aşınma ve yıpranmaya karşı da ömür boyu onarım garantisi veriyor.


Petrolün Ötesinde


Çoğu dalış kıyafeti, petrol bazlı bir malzeme olan neoprenden yapılıyor. Bunun için Bolder Industries ile ortaklık kuran Patagonya, eski lastiklerden karbon siyahını geri kazanmak için bir yöntem geliştirdi. Neopren yerine sürdürülebilir kaynaklardan elde edilen doğal bir kauçuk olan Yulex'i kullanan marka, eski dalış kıyafetleri ve lastiklerden neopren üretiminde önemli bir bileşen olan geri kazanılmış karbon siyahını kullanarak, işlenmemiş malzemelere olan bağımlılığını azaltıyor ve bunların üretimiyle ilişkili karbon emisyonlarının önüne geçiyor.

Patagonia'nın sonsuza kadar geri dönüştürülebilir dalış elbisesi girişiminde kullanılan karbon siyahının sonsuza kadar geri dönüştürülebilmesi bilimsel olarak kanıtlanmayı bekliyor.

Ancak şu anda, karbon siyahının geri dönüştürülmesi eski dalış kıyafetlerinin çöplüklerde birikmesini engelliyor ve önemli çevresel faydalar sağlıyor.


Geri kazanılmış karbon siyahı, lastiklerde, plastiklerde, mürekkeplerde ve elektronik cihazlarda yaygın olarak kullanılan bir bileşendir. Bu bileşenin üretimi sırasında büyük miktarda karbondioksit emisyonu açığa çıkıyor.


"Journal of Cleaner Production" dergisinde Ocak ayında yayınlanan bir araştırmaya göre, 2032 yılına kadar %66 büyümesi beklenen 19,3 milyar dolarlık bir pazara sahip olan karbon siyahı üretimi, yılda 79 milyon metrik ton CO2 emisyonuna yol açıyor.


Patagonia'nın girişimi, bu emisyonları azaltarak ve eski dalış kıyafetlerine yeni bir hayat vererek sürdürülebilirlik adına önemli bir adım atıyor.

 

Döngüsel Bir Çözüm


Patagonia'nın yeni dalış kıyafetleri tasarımında gerçek bir döngüsel çözümü ele alıyor. Kullanılmış wetsuit'ler parçalanıyor, bileşenleri yeniden kullanılıyor ve yeni, yüksek performanslı dalış kıyafetleri üretiliyor. Bu yaklaşım, dalış kıyafetlerinin yaşam döngüsü boyunca israfı ve çevresel etkiyi en aza indirmesini sağlıyor. Yılda yaklaşık 2 milyon dalış kıyafeti satılan ve küresel pazarın 2033 yılına kadar 3,5 milyar dolara ulaşması beklenen bir sektörde bu süreci döngüsel bir sisteme dönüştürmek dünyanın sürdürülebilirliğine katkı açısından büyük bir gelişme


Dayanıklılık ve Performans

 

Geri dönüşüm ana odak noktası olsa da Patagonya dayanıklılık ve performansı unutmadı. Wetsuit Forge onarım merkezi, yaygın arıza noktalarını belirlemek için kullanılmış wetsuit'leri analiz ediyor. Bu veriler daha sonra gelecekteki dalış kıyafetlerinin tasarımını iyileştirmek, daha uzun süre dayanmasını ve daha iyi performans göstermesini sağlamak için kullanılıyor. 2020 yılında açılan tesis, son üç yılda 6.000'den fazla dalış kıyafetlerinin onarımını gerçekleştirerek, sürecin gerçekliğini de göstermiş oldu.

 

Wetsuits'in Geleceği


İlk BolderBlack Patagonia wetsuit'lerinin 2025 yılında piyasaya çıkması bekleniyor. Bu girişimin başarısı, sörfçülerin eski dalgıç kıyafetlerini geri dönüşüm için iade etmelerine bağlı. Sörfçüler bu programa katılarak dalgıç kıyafetlerinin çöplükte yavaş bir ölüm yerine suda yeni bir hayata kavuşmasını sağlayabilirler.

 

Patagonya'nın Ötesinde

 

Patagonya'nın yeniliği dalış kıyafeti endüstrisini bir bütün olarak dönüştürme potansiyeline sahip. Sonsuza dek geri dönüştürülebilen dalış kıyafetlerinin fizibilitesini göstererek, sörf ve okyanusların korunması için daha sürdürülebilir bir geleceğin yolunu açıyorlar.

Top Stories

1/17
bottom of page