top of page
  • Yazarın fotoğrafıBi Moda Hayat

Lüks Markaların Yeniden Satışını Gerçekleştiren Vestiaire Collective, Hızlı Modaya Meydan Okumak İçin Yeni Bir Ölçüt Getiriyor

Fransız yeniden satış lüks çevrimiçi pazar yeri Vestiaire Collective, giyim değerini ölçmenin yeni bir yolunu sundu: giyme başına maliyet. Bu ölçüt, tüketici bakış açısını ilk satın alma fiyatından bir öğenin gerçek maliyetine dair daha kapsamlı bir anlayışa kaydırmayı amaçlıyor.


 


Platform, 20 Nisan Dünya Günü’nde yayımladığı Döngüsellik Raporu'nda hızlı modanın hem tüketiciler, hem de gezegen için ne kadar zarar verici bir gidişatta olduğunu ortaya koydu.

Hızlı moda giysilerinin genellikle daha az sıklıkla giyildiğini, daha kısa ömürlü olduğunu ve minimum yeniden satış değerine sahip olduğunu verilerle aktarırken, kaliteli ürünlerin neden tercih edilmesi gerektiğini “Aşınma başına maliyet” kriteri üstünden ele aldı.

 

Aşınma başına maliyet, bir öğeyi ne sıklıkla giydiğinizi, ne kadar süreyle sakladığınızı, genel ömrünü ve ne kadarlık bir fiyata yeniden satabileceğinizi gösteriyor. Yakın tarihli bir tüketici anketine dayanan araştırmaları, hızlı modanın tüm bu yönlerden yetersiz kaldığını gösteriyor.

Bu yeni ölçüt, moda endüstrisinde, özellikle hızlı modada aşırı tüketimin çevresel ve finansal dezavantajlarını vurguluyor. Vestiaire Collective, tüketicileri aşınma başına maliyeti değerlendirmeye teşvik ederek, daha sürdürülebilir ve bilinçli moda seçimlerine yönelik bir yaklaşımı teşvik etmeyi umuyor.

 

Ucuz Hızlı Moda Yanlış Ekonomidir

 

Vastiaire Collective, gerçekleştirdiği tüketici anketinde, hızlı moda ürünlerinin ortalama olarak daha az giyildiğini, daha az süre saklandığını ve yeniden satış değerinin daha düşük olduğunu ortaya koydu. Daha sonra aşınma başına maliyetleri ele aldı.

Basitçe söylemek gerekirse, aşınma başına maliyet, bir ürünün fiyatından yeniden satış değeri çıkarıldıktan sonra ürünün giyilme sayısına bölünmesiyle elde edilen bir değer.

 


Kendi markasına ait ürünler üzerinde aşınma başına analiz yaptığında, Vestiaire Collective'de önceden sevilen kıyafetlerin uzun vadede yepyeni hızlı moda ürünlerini satın almaktan %33 daha ucuz olduğunu gösterdi.. Ayrıca, önceden sevilen bir çift ayakkabı, bir hızlı moda markasının ürettiği bir çiftin maliyetinin neredeyse %50'sini kurtaracağını ortaya koydu.  Bunun yerine, yüksek değerli, daha kaliteli ürünlere yatırım yapmak, paradan tasarruf etmek için daha akıllı bir seçimdir diyerek kaliteli ürün almanın öneminin altını çizdi.

 

 Raporda markanın kurucu ortağı ve  başkanı Fanny Moizant,

“Günümüzün enflasyon ortamında şurası çok açık: Ne insanlar ne de gezegen hızlı modayı karşılayamıyor. Bu rapor, hızlı modanın yıkıcı etkisi konusunda alarm veriyor ve aşırı tüketime ve aşırı harcamaya son verilmesi için herkese bir uyandırma çağrısı olmalı.” diyerek içindi bulunduğu sektöre de bir ayna tuttu.

  

Günümüzün enflasyon ortamında şurası çok açık: Ne insanlar ne de gezegen hızlı modayı karşılayamıyor. Bu rapor, hızlı modanın yıkıcı etkisi konusunda alarm veriyor ve aşırı tüketime ve aşırı harcamaya son verilmesi için herkese bir uyandırma çağrısı olmalı.

 

Hızlı Modaya Karşı Uzun Ömürlü Moda


Hızlı moda, tüketicilere her zaman en yeni trendleri düşük fiyatlarla sunmaya odaklanan bir üretim ve perakende modeli. Bu modelin doğası gereği, kıyafetler geçici olacak şekilde tasarlanıyor ve daha az yıpranmaya ve daha hızlı atılmaya meyilli oluyor. Aslında, yapılan araştırmalar hızlı moda ürünlerinin %60'ının satın alındıktan sonraki bir yıl içinde çöpe atıldığını gösteriyor.


Uzun ömürlü moda, ise kıyafetlerin kaliteli ve dayanıklı olması, zamansız tasarımlar içermesi ve sürdürülebilir üretim yöntemleriyle üretilmesi üzerine kurulu. Bu tür kıyafetler daha az sıklıkla satın alınıyor ancak daha uzun süre giyilerek daha az atık üretiyor.



Vestiaire Collective topluluğundan elde edilen veriler, uzun ömürlü modanın somut bir örneğini. Platformdaki kullanıcılar, hızlı moda alışverişçilerinden iki kat daha uzun süre giydikleri önceden sevilen parçaları satın alıyorlar. Vestiaire Collective kullanıcıları, ürünlerini ortalama 1,4 yıl (veya diğer tüketicilere göre %31 daha uzun) saklıyor.


Bu veriler, bir şeye ne kadar değer verdiysek onu o kadar iyi koruduğumuzu ve o kadar uzun süre sakladığımızı gösteriyor.


Uzun ömürlü moda, sadece daha şık ve sürdürülebilir olmakla kalmaz, aynı zamanda daha ekonomik bir seçim olarak hayatımızda bizi olası ekonomik baskıların yükünden de kurtarır. Daha az kıyafet satın alarak ve onları daha uzun süre giyerek paradan tasarruf edebilirsiniz.


Uzun ömürlü modaya geçiş yapmak için:


  • Kaliteli ve dayanıklı ürünlere yatırım yapın.

  • Zamansız tasarımlar seçin.

  • Sürdürülebilir üretim yöntemleriyle üretilmiş ürünleri tercih edin.

  • Kıyafetlerinize iyi bakın ve onları onararak ömrünü uzatın.

  • İhtiyacınız olmayan kıyafetleri bağışlayın veya satın.

  • Ve ihtiyacınız olmayan ürünleri satın almayın!


Uzun ömürlü moda, daha az israf ve daha fazla stil anlamına gelir. Bu, hem gezegenimiz hem de kendimiz için daha iyi bir seçimdir.

 

 

 

 

Top Stories

1/16
bottom of page